Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása való szerütlenül gyorsan megvan, Könnyen nyújtható tészta, ami nem ragadt. Egy titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütés időt!! Nem szadab tovább sütni! Én kb. 200-250 db mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.
Hozzávalók:
-70 dkg liszt; -30 dkg porcukor; – 3 csomag vaníliáscukor; -1 csomag sütőpor; -1/2 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keverék fele-fele arányban); -3 db tojás; -15 dkg margarin; -5 dkg méz; -+2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a sütőport egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután elolvasztott mézet, és hozzákeverjük az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróba egy picit megpörgeltem a margarint és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni, és akkor összekevertem az olvasztott mézzel.
3. Összeverjük a lisztet, tojást és mézes maragarint.
4. Másfél óra pihenjük a tésztát. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd kettő egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam, Kb. fél centi vastagra (de nem kell vékonyra nyújtatni), majd tetszőlepes formákat szaggatunk süteményikiszúróval a tésztából.
6. Előmelegít a sütő. (170-180 fokos sütő és 10-15 perc) Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatju őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbáram még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.
Díszítés:
A cukormázhoz 1 tojásfehérjét 14-15 dkg porcukorral verjünk fel jól. Sűrűnek kell lennien, ha túl folyós, keverjünk tovább, és ha kell, adjunk hozzá plusz porcukrot.
Habzsákba vagy egy tiszta nyeonzacskóba töltve és a csücskén apró lyukat vágva díszítjük vele a kihűlt (!) mézeskalácsokat.
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebookon oldalamon is! Vivi konyha
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: