Sajtos fánkocska

Tésztához: (Hüvely)

– 100 g víz,

– 100 g olaj,

– 2 g só,

– 2 g kristálycukor,

– 100 g finomliszt,

– 140-150 g egész tojás,  

Sajtkrémhez:

– 200 g habtejszín,

– 100 g reszelt sajt,

– 80 g tojássárgája,

– 4 g só,

– 200 g vaj,

+ bors, mustár

Díszítéshez:

– kb. 30 dkg reszelt sajt,

+ édes paprika fűszer (nem kötelező bele keverni a reszelt sajthoz! )


Tészta elkészítés: (Hüvely) 

1. 
A vizet, olajat, só és a cukrot felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, reszeljük, vagyis állandó keverés melett hevítjük. [A resztelés addig tart, amíg a tészta az üst falától el nem válik, és sistenrgő zizrgő hangot nem hallunk.]

2. A keverőgép üstjébe tesszük és még forrón, keverés közben, apránként hozzáöntjük az egész tojást. [ A tojásadagolásra vigyázni kell, mert ha egyszerre nagyobb adagot öntünk, akkor a tészta összefut, ikrás lesz.]

3. Szilikonos sütöpaprral fedett sütőlemezre, simacsöves nyomózsákkal félgömböket, hengerformát alakítunk. 

4. 
A tésztát 200-220°C-on, gőzös sütőtérben, két ütemben sütjük. [A sütő ajtaját csak akkor szabad kinyitni, ha a tészta felületén keleszkező repedések is megbarnultak. 

Sajtkrém elkészítés: 

1. A tojássárgáját keverés tejszínnel elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a sót.

2. A többi tejszínt felforraljuk, ráöntjük a sajtos pépre, és állandó keverés mellett, nyílt lángon forrpontig hevítjük.

3. Kihűlés után a habosított vajhoz adjuk és kevés mustárral, fehérborssal ízesíthetjük. 

 

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebookon oldalamon is!  Vivi konyha

Tovább a blogra »