– 100 g víz,
– 100 g olaj,
– 2 g só,
– 2 g kristálycukor,
– 100 g finomliszt,
– 140-150 g egész tojás,
Sajtkrémhez:
– 200 g habtejszín,
– 100 g reszelt sajt,
– 80 g tojássárgája,
– 4 g só,
– 200 g vaj,
+ bors, mustár
Díszítéshez:
– kb. 30 dkg reszelt sajt,
+ édes paprika fűszer (nem kötelező bele keverni a reszelt sajthoz! )
Tészta elkészítés: (Hüvely)
1. A vizet, olajat, só és a cukrot felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, reszeljük, vagyis állandó keverés melett hevítjük. [A resztelés addig tart, amíg a tészta az üst falától el nem válik, és sistenrgő zizrgő hangot nem hallunk.]
2. A keverőgép üstjébe tesszük és még forrón, keverés közben, apránként hozzáöntjük az egész tojást. [ A tojásadagolásra vigyázni kell, mert ha egyszerre nagyobb adagot öntünk, akkor a tészta összefut, ikrás lesz.]
3. Szilikonos sütöpaprral fedett sütőlemezre, simacsöves nyomózsákkal félgömböket, hengerformát alakítunk.
4. A tésztát 200-220°C-on, gőzös sütőtérben, két ütemben sütjük. [A sütő ajtaját csak akkor szabad kinyitni, ha a tészta felületén keleszkező repedések is megbarnultak.
Sajtkrém elkészítés:
1. A tojássárgáját keverés tejszínnel elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a sót.
2. A többi tejszínt felforraljuk, ráöntjük a sajtos pépre, és állandó keverés mellett, nyílt lángon forrpontig hevítjük.
3. Kihűlés után a habosított vajhoz adjuk és kevés mustárral, fehérborssal ízesíthetjük.
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebookon oldalamon is! Vivi konyha